אל תשאירו את עתידכם להחלטות של אחרים-
5 דברים שעליכם לדעת על יפוי כוח מתמשך וכיצד יוכל להראות עתידכם.
מהו יפוי כוח מתמשך?
באמצעות ייפוי הכוח המתמשך אנו ממנים בעודנו בריאים צלולים וכשירים, מישהו מטעמנו עליו אנו סומכים שידאג ויטפל בנו וברכושנו. מישהו שיקבל בעבורינו החלטות הנובעות ממחלות הקשורות לזקנה או מוגבלות נפשית ופיזית, בהתאם לרצוננו כשם שנמסר לו .
יפוי כוח מתמשך הוא הבעת הרצון שלנו, תכנון נכון של המחר מגובה משפטית, מאפשר לנו לתת הנחיות מקדימות לניהול עינייננו הרכושיים ו/או על גופנו והדרך בה ייתקבלו ההחלטות.
ייפוי הכוח המשפטי מאפשר לנו לקבוע את זהות האדם או האנשים שינהלו את עינייננו הרכושיים, הרפואיים והמשפטיים ולא להותיר זאת בידי מערכת המשפט ומערכת הבריאות.
יפוי כוח מתמשך מהווה שינוי בתפיסה החברתית והמשפטית בישראל- הדגש הוא זכויות והיכולות של האדם ולא מוגבלויותיו של האדם, השמירה על האוטונומיה ומתן היכולת לקבל החלטה באופן עצמאי תוך הפעלת האמצעי הפחות מגביל כלפי האדם עצמו.
עד קבלת התיקון לחוק, כל בן משפחה או גוף שחש כי לאדם מגבלה וברצונו לסייע בידו, חייב היה לפנות לביהמ"ש ולבקש לקבל או להכריז על האדם כמי שנזקק למינוי של אפוטרופוס ובכך בעצם לשלול מאדם כל יכולת לנהל להחליט או לבצע כל פעילות עצמאית.
פעמים רבות אנו נתקלים בבני משפחה הקרובים לליבנו שחס וחלילה חלו נפצעו ובקושי מתפקדים פיזית ויחד עם זאת חדים כתער מבינים מה קורה עימם מבינים את הסביבה ובעייתם היחידה מתבטת במוגבלות או נכות פיזית.
וכאן עולה השאלה מדוע למנות לאדם זה אפוטרופוס? ליטול ממנו כל יכולת הבעת רצון שלו בלבד, האם לא די באדם שייסייע לבצע בעבורו את רצונו הברור והחד שמוגבלותו הפיזית היא היחידה המונעת זאת ממנו.
ייפוי הכוח מאפשר לנו לקבוע את זהות האדם שינהל את עינייננו הרכושיים והבריאותיים.
פעמים רבות אנו נתקלים בשאלות, למה יפוי כוח מתמשך?, הרי הכנתי צוואה או צוואה הדדית, או מה אני צריך את זה? אני צעיר יש עוד זמן.
למה אני זקוק ליפוי כוח מתמשך? הרי יש לי צוואה
ההבדל בין יפוי כוח מתמשך לצוואה:
צוואה נפתחת לאחר מעברו של האדם לעולם הבא ובה ייכתב רצונו של האדם לגבי רכושו.
יפוי כוח מתמשך לעומת זאת קובע מה יעשה עם רכושו ועם גופו של האדם עוד בחייו וטרם הסתלקותו מהעולם כאשר הוא מאבד את כושרו הפיזי ו/או השיכלי.
באילו נושאים ניתן למנות מיופה כוח ולתת הנחיות מקדימות?
לאדם שעורך (האדם הממנה) יפוי כוח מתמשך היכולת למנות אדם אחד או מספר אנשים שונים שבעתיד יוכלו לקבל החלטות בעבורו בהתאם להנחיותיו שנמסרו בכתב (הנחיות מקדימות) בנושאים שונים:
עיניינים אישיים וטיפולים רפואיים מאריכי חיים, היכולת לקבוע כי לא ייבוצעו בו טיפולים מאריכי חיים אלא יאפשרו לממנה לקבוע אחרת מההנחיות הרפואיות.
עינייני דיור ומגורים, מקום מגוריו, להשאר בביתו ולקבל את הטיפול שם או מעבר למוסד, לבית אבות, סוג הטיפול והמטפלים שהוא מבקש .
נושאים רכושיים וכלכליים, ההנחיות יקבעו מה יעשה ברכושו ובכספו, האם הרכוש יימכר יושכר, כיצד יושקע כספו, אלו מתנות ובאילו ארועים ברצונו לתת.
אם אין יפוי כוח מתמשך מה יכול לקרות?
כשכולם בריאים, צעירים ומתפקדים היטב, הכל טוב. אך חס וחלילה חלינו, נפגענו בתאונה, מחלה שפגעה ביכולת התיפקודית שלנו ונפגעה היכולת הפיזית שלנו או איבדנו את הכושר לקבל החלטות מושכלות לדעת קרוב או מערכת המשפט או הבריאות ואנו בעיצומו של המשבר, סביר להניח שנקלע להליך של מינוי אפוטרופוס בעל כורחנו ולעיתים אף ללא ידיעתנו, יכפו עלינו בניגוד לרצוננו, אדם או בן משפחה או בעל מקצוע שינהל את חיינו בעבורנו ללא קשר לרצונותינו.
מינוי אפוטרופוס או יפוי כוח מתמשך- מה עדיף?
מינוי אפוטרופס ע"י בית המשפט לאדם מבוגר (בשונה מילד/ילדה) הוא הליך יקר וקשה, הליך שנפתח ע"י בן משפחה ו/או נציגים מוסדיים והוא מינוי מלא אשר שולל מהאדם שמונה לו אפוטרופוס, כל יכולת להביע רצון ו/או לנהל את חייו כי הכל מתבצע עפ"י החלטות הממונה.
כאשר ביהמ"ש ממנה אפוטרופוס לאדם, לאדם אין את היכולת לקבוע את זהות האפוטרופס אלא אך ורק בהתאם להחלטת ביהמ"ש, לא כל שכן להשפיע על החלטות האפוטרופוס.
הליך האפוטרופסות מחייב מינוי מביהמ"ש ופיקוח של האפוטרופוס הכללי.
לעומת זאת הכנת יפוי כוח מתמשך נעשה בזמן שהאדם הממנה כשיר בעל יכולת לנתח ולהחליט על זהות הממונה לתת לו הנחיות מקדימות מה וכיצד ייעשה בתחום לו הוא ממונה. יפוי הכוח נתון לשינויים כל עוד המייפה כשיר ואינו מצריך פנייה לביהמ"ש לקבלת הסכמה או אישור כל שהוא.
איך כותבים את יפוי הכוח המתמשך?
יפוי כוח מתמשך הנו הליך רגיש מאוד ומחייב ביצועו תוך הצגת אפשוריות שונות ומענה לשאלות המתעוררות בעת הכנתו, האם הממונה יהיה חייב בהתיעצות עם בן משפחה נוסף? האם למנות שני אנשים לאותו נושא? ועוד.
מעדיפים לקבל החלטות לגבי עתידכם בעודכם כשירים?
הכנת ייפוי כוח מתמשך מחייבת הכנה מקצועית ברורה ונכונה של עו"ד מקצועי, הבנת המשמעות של בקשותינו, יתרונות חסרונות וסכנות, מתן הנחיות ברורות שישקפו את רוצונותינו.
עו"ד מישל מורג מוסמך מטעם האפוטרופוס הכללי לעריכה וחתימה על יפוי כוח מתמשך.
לתיאום פגישת ייעוץ ללא התחייבות צרו קשר
Comentarios