top of page
Writer's pictureיניב כהן

"הגישה שלי היא גישורית לחלוטין"


עורך הדין מישל מורג מספר על גישה שצוברת תאוצה במקומות שונים בעולם, שמתייחסת לכל

בראיה כלכלית – גם בתחום המשפטי. המשמעות היא שייתכן שהעונש המוטל על האדם בגין עבירות שביצע יהיה קנס כבד ולא מאסר. המטרה בכך לדבריו היא להפחית את העומס על בתי הכלא ולפשט את הטיפול המשפטי והפלילי. הגישה הזו קיימת גם בארץ, אבל היא מוחשית הרבה פחות.

"הגישה שלי היא גישורית לחלוטין ולכן מאגדת בתוכה גם את הגישה הכלכלית. כשאני ניגש לתיק, אני קודם כל משוחח עם הצד השני ומנסה להגיע איתו לעמק השווה. שמים את הדברים על השולחן ורואים אם יש פוטנציאל לגישור"

מסביר עורך הדין מורג.

"קיימים מקרים בהם הצד השני מעוניין רק בהגעה לבית המשפט. גם כאשר הדבר קורה, בתהליך המשפטי מנסים חלק מהשופטים לדרבן את הצדדים להגיע להסכמה ביניהם במסגרת של גישור".


כיצד מתבצע הליך הגישור?

"הכל מתחיל בסכסוך בין שני צדדים. זה יכול להיות בין שותפים לעסק, נותן ומקבל שירות, מזמין וספק, בני משפחה ובני זוג. בין הצדדים מתנהל שיח לא נעים, שלפעמים מסתיים בצעקות, בטריקת דלת או בטריקת טלפון. זמן קצר לאחר מכן מקבל אחד מהצדדים להפתעתו )או לא( מכתב מעורך דין שמספר לו, במילים יפות כמובן, שהוא חזות כל הרוע בעולם.


על כן הוא צריך לשלם סכום דמיוני מוגדר או לעשות פעולות אחרות הנראות לו 'הזויות'. "באופן עקרוני, בגישור אין לעולם צד מרוצה וצד שאינו מרוצה. אם אחד הצדדים יוצא בתחושת ניצחון, סימן שמישהו מהם הרוויח על חשבון השני והגישור לא היה מספיק טוב. שני הצדדים אמורים להתפשר.

להליך גישור יש יתרונות כלכליים מובהקים. דוגמא ראשונה לכך היא בנושאי פינוי־ בינוי. כאשר מוגשת תביעה בגובה של כעשרים מיליון ₪ על הנזק העתידי שנגרם לדיירים שלא מקבלים את מה שהם יכולים לקבל, האגרה בלבד היא בגובה של שניים וחצי אחוזים. זהו המון כסף, בלי שמזכירים אפילו את עלויות הייצוג המשפטי. במקרה של מחלוקות ביחס לגירושין, עלות התהליך דרך בתי המשפט עלולה להגיע גם ל־₪ 50,000 ומעלה.

גישור גירושין עשוי לעלות סכום של כ־7,500 ₪ עבור שני הצדדים יחד. בדרך של פשרה ניתן לחסוך סכומי עתק". "חיסכון נוסף הוא בזמן. בתי המשפט נמצאים כיום בעומס אדיר. זמני ההמתנה הם חודשים ארוכים ופעמים רבות גם שנים. לכן כל מה שניתן לסיים באמצעות איש מקצוע אובייקטיבי – הלא הוא המגשר – צריך בעיני לקבל עדיפות".


על אילו דגשים אתה מקפיד במהלך הגישור?

"אני מגיע מתחומי הניהול והפיקוד, ומחזיק בניסיון רב שנים במגוון תחומי עשיה. כאשר אני נפגש עם אדם מסוים, אני מציג לו צדדים שונים לבעיה. עם גישה נכונה אפשר למצות את התהליך. שינויים והתחדשות מתמדת הינם כללי המשחק, לכן יש למנף ולטפח חשיבה שאינה שגרתית – לפרוץ ולהנחיל כללי משחק חדשים. כך מתאפשר פתרון נכון של המתחים והקונפליקטים היום יומיים".

"אני מעדיף לשמוע מהלקוח, במילותיו שלו, את השתלשלות האירועים ואת המחלוקות. הסיבה היא "קיימות דילמות שונות המתעוררות ועשויות להיות קשורות לתחום משפטי משיק. עורכי הדין הפועלים כאן יכולים להעביר ביניהם תיקים, להתייעץ אחד עם השני ולטפל במקרה נתון במשותף. מתקיימת הפריה הדדית"

"האמונה שלי היא שאם יודעים כיצד לגשת למקרה, ניתן לפתור כמעט כל סיטואציה – מורכבת ככל שתיראה. כשאני מנהל שיחה עם אדם מגושר ומנסה לרדת לחקר האמת, אני מגלה שמה שנאמר מעל פני השטח אינו שורש הבעיה האמיתי" שקורה שבתיק כתובות מילים מוקצנות במטרה להחריף את המקרה ולהרשים. מה שאומרים ישירות, אלו בעצם 'כאבי הבטן' האמיתיים, כך שבדרך זו אנחנו כבר מגדרים את תחומי המחלוקת. בעת שהצד השני יושב ומאזין, אני לא שואל אותו אם הוא מסכים אלא אם הוא הבין את מה שנאמר. לאחר מכן אני שומע את הצד שלו ומוודא שהראשון הבין". "רגשות עשויים להופיע כמעט בכל מקרה – סכסוכי שכנים, עסקאות מסחריות ועל אחת כמה וכמה מחלוקות בתא המשפחתי. אני לא חושש שבחדר הישיבות ירימו קול, אבל קבלת ההחלטות צריכה להיעשות בצורה רגועה. אחד האתגרים החשובים הוא למקד את הבעיה ולרדת לפרטים הקטנים ביותר של כל מקרה ומקרה. המגשר צריך להתנהל בצורה אובייקטיבית לחלוטין. בשונה מבוררות ובית משפט, בתהליך הגישור למגושרים יש שליטה על התהליך והם יכולים תמיד לקום ולצאת מחדר הגישורים. כמו כן ההחלטה על הפתרון היא בידם ולא בידי בית המשפט או הבורר. גישה זו מפחיתה חרדות ומובילה לתוצאה טובה יותר".


איך אתה מבין איזו אסטרטגיה לגבש?

"האמונה שלי היא שאם יודעים כיצד לגשת למקרה, ניתן לפתור כמעט כל סיטואציה – מורכבת ככל שתיראה. כשאני מנהל שיחה עם אדם מגושר ומנסה לרדת לחקר האמת, אני מגלה שמה שנאמר מעל פני השטח אינו שורש הבעיה האמיתי. יש דבר מה אחר שצריך להבין בדרך לפיצוח המקרה. כאשר ממקדים ומתמצתים את הבעיה, הסיטואציה הופכת לברורה יותר. במקרים רבים אני משוחח עם כל אחד מהצדדים בנפרד, אפילו מספר פעמים. תוך כדי שאנשים מסבירים לי את המקרה, הם יכולים להבין את מקור הסכסוך ואת הדרך הנכונה להסתכל עליו. על כל פנים, לעולם אינני מעביר את תוכן השיחות שלי עם מגושר א' למגושר ב' בלי שאקבל לכך הסכמה מראש". במהלך השיחה, עורך הדין מישל מורג מציג בפניי תעודות ומכתבי תודה שקיבל על פועלו – בין אם כחלק מתפקידיו הרשמיים ובין אם כחלק מפעילות התנדבותית. כך למשל הוא מעניק סיוע לגוף הנקרא "מ.א.מ.צ", המטפל באנשים מכורים שמנסים להתגבר על ההתמכרות המשבשת את חייהם. דוגמא נוספת היא תרומה לפתרון בעיה של עשר ילדות המוגדרות על הרצף האוטיסטי, שלא נמצאה להן מסגרת לימודית והן נותרו בביתן. הליך גישור בין ההורים והרשות המקומית הוליד פתרון שהיה מקובל על הצדדים. כיום לילדות ישנה מסגרת לימודית תומכת. כל אלה ראויים להערכה, אבל מה שחשוב לא פחות הוא שניכר שהם משפיעים על עבודתו של עורך הדין מישל מורג. "פנייה לשירותיו של עורך דין ותיק היא יתרון עצום. את כל ניסיון החיים העשיר שלי אני מגייס לטובת הלקוח, בין אם כלפי תובע־ נתבע ובין אם כלפי מגושר", הוא מסכם. "ב-59 שנותיי הספקתי לעשות הרבה מאד דברים. זה לא יסולא בפז.

אני אמשיך לעשות ולפעול בשבילכם גם בעתיד


6 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page